- شمع ها
امروزه با ارائه ی شیوه های نوین در علم آمار و کاربرد این روشها در علوم مهندسی، تحلیلهای احتمالی در کنار تحلیلهای قطعی محبوبیت یافته اند. اطمینان از عملکرد یک سازه بستگی به وضعیت عملکرد شالوده آن دارد. بدیهی است اولین گام موفقیت آمیز در طراحی هر سازهای داشتن اطلاعات لازم و کافی از وضعیت خاک محلی، نشست پذیری، مقاوت و عوامل اثر گذار بر آنها است. علم مکانیک خاک قطعا در این خصوص اساس و پایه است و قبل از اعمال قوانین آن، لازم است اطلاعات کافی نظیر جنس و خواص مهندسی از زمین محل بدست آید. انتقال بار خاک به المانهای نسبتا سخت ریزشمع ناشی از عمل قوسی خاک یک مساله پیچیده اندرکنش خاک و سازه میباشد. کارآمدی و موثر بودن استفاده از شمعها به مقدار زیادی به مشخصات ریزشمع (اندازه، فواصل و موقعیت) و شرایط خاک بستگی دارد. ملاحظهی مهم دیگر در مورد طراحی ریزشمعها این است که چه درصدی از نیروی منتقل شده به خاک بین ریزشمعها در حالات مختلف به ریزشمعهای نگهدارنده منتقل میشود. در پایاننامه حاضر با مدلسازی نمونههایی از سیستم پی – ریزشمع در فضای خاک با استفاده از نرمافزار ABAQUS که دارای المانهای متنوع و قابلیت های محاسباتی بالایی بر پایه روش اجزاء محدود میباشد، به بررسی اثر اندرکنش خاک و سازه در ریزشمع با در نظر گرفتن فواصل،طول و قطرهای مختلف بین ریزشمعها و موقعیت ریزشمعها پرداخته شده است. در بخش اول این تحقیق به تشریح مشخصات مکانیکی و تئوریهای مربوط به عملکرد خطی و غیرخطی ریزشمعها پرداخته میشود و اجزای تشکیل دهنده ی کل مدل توصیف می شود. در بخش بعدی به مدلسازی صحت سنجی پژوهش پرداخته می شود. بدین منظور از نتایج آزمایش شارما و بوراگوهاین (۲۰۱۳) استفاده میشود. یکی از نمونهها انتخاب شده و در نرمافزار اجزاء محدود آباکوس مدل میشود. تقریب منحنی بار جابهجایی مدل آزمایشگاهی و اجزاء محدود معیار صحت سنجی این پژوهش قرار خواهد گرفت و در انتها به مدلسازی دو حالت آرایش متفاوت از گروه ریزشمعها با ۴ حالت مختلف بارگذاری پرداخته می شود.
- ریزشمعها
بهطور کلی ریزشمعها لوله فلزی مشبک با قطر کمتر از ۳۰۰ میلیمتر میباشد که تا عمق مورد نظر در زمین کوبیده یا حفاری شده سپس عملیات تزریق دوغاب (شامل سیمان، آب و افزودنیهای مختلف) انجام میگیرد. روشهای خاص حفاری و تزریق که در اجرای ریزشمعها مورد استفاده قرار میگیرند، باعث ایجاد اتصال مقاومتی بین دوغاب و خاک میگردد و این مسئله موجب افزایش ظرفیت باربری در سطح تماس دوغاب و زمین میشود. دوغاب تزریق شده بار اعمال شده به ریزشمع را بوسیله اصطکاک از آرماتور و دوغاب به زمین در ناحیه اتصال انتقال میدهد. با توجه به عمق و جنس زمین دوغاب تحت فشار ۵ تا ۲۵ بار تزریق میشود. با توجه به مزایای ریزشمعها از آنها به طور موثر در بهبود خواص مکانیکی خاک، افزایش ظرفیت باربری و کاهش نشست به ویژه در پی سازههای موجود و مقاومسازی آنها استفاده میشود. مقاومت اصطکاکی ما بین ریزشمع و خاک به عنوان مکانیزم قابل توجه جهت بهبود خواص مکانیکی خاک مطرح میگردد.
- ریزشمعها در ژئوتکنیک
بهطور معمول در مواجه با خاکهای مسئله دار نظیر خاکها ی سست با قابلیت باربری کم و نشست پذیری زیاد، روان گرا و خاک های دستی دو راه پیش روی مهندسین ژئوتکنیک قرار دارد:
- استفاده از المانهای باربر در خاک
- بهسازی و اصلاح خواص فیزیکی و مکانیکی خاک
برخی از روشها نیز ترکیبی از دو دسته فوق بوده و مزایای هر دو دسته را تا حدودی به همراه دارند. از آن دسته می توان به استفاده از ریزشمع ها به همراه تزریق دوغاب سیمان اشاره نمود. ریزشمع علاوه بر آنکه به عنوان یک المان باربر و مقاوم در برابر نشست عمل می کند، به دلیل تزریق دوغاب سیمان، سبب بهبود مشخصات مکانیکی (مقاومتی و رفتاری) خاک اطراف نیز می گردد.
در این بحث کتاب مکانیک خاک کاربردی در نرم افزار اباکوس بسیار یاری کننده است.
جهت رفع سوالات و مشکلات خود از سیستم پشتیبانی سایت استفاده نمایید .
دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.